Küçülen Dünya

Bir önceki yazımda okuldaki ders kitaplarından söz etmiş ve bazı metinlerin öğrencilere pek de hitap etmediğine değinmiştim. Bu sebeple "edebiyat pınarım"da ders esnasında okunup işlenebilecek metinlere de yer vereceğim bundan böyle.
Bu metinleri önceki yılların ders kitaplarından seçeceğim. Önceki yıllarda sınıf içerisinde okuyup değerlendirdiğimiz metinler olacak bunlar. Metinlerin sonuna da işlenişle ilgili ufak hatırlatmalar eklemeyi düşünüyorum. Böylelikle derslerde faydalanabileceğimiz güzel bir arşiv hazırlamış olurum. Hem kim bilir,  belki sizin de hoşunuza giden metinler çıkar karşınıza ya da öğretmenseniz siz de derslerinizde bu metinlerden yararlanabilirsiniz belki.

İlk metnimiz "mektup" türünde. Artık mektupların işlevini yitirmeye başladığını düşünürsek öğrencinin ilgisini çekebilecek örnekler gerekiyor, bunu bulmak da her zaman mümkün olmuyor.



Aşağıdaki metin, tam hatırlamıyorum ama, 7. ya da 8. sınıf kitabından bir örnek. Gerçi düzey belirlemesi yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama metinleri kaçıncı sınıf kitabından aldığımı belirtmeye gayret edeceğim. Tabii bu kesin çizgileri olan bir unsur değil. Siz sınıfınız durumuna göre farklı düzeyler için de kullanabilirsiniz.




          18 Aralık 2002
              İSTANBUL


            Kardeşim Doğan,                                                                                                                                      Mektubunu alınca çok sevindim. Bilgisayar sevincimi seninle paylaşmak, bu konuda bilgi alışverişinde bulunmak için hemen yanıt vermek istedim; ama dedemin rahatsızlığı nedeniyle olmadı. İki gün gecikmeyle yazıyorum.
           Biraz üşütmüş dedem. Önceleri önemsemedi; ama hastalık ilerleyince elden ayaktan kesildi. Tansiyonu bozuldu. Doktora götürdük. Şimdi durumu iyi.
           Bilgisayar kullanmaya başladığını belirtiyorsun; ne güzel! Ben de bilgisayarlı olacağım. Babama açmıştım isteğimi. Babam, “Haklısın, yeni kuşak bilgisayar kullanmasını öğrenmelidir. Bilgisayar, artık yaşamımızın bir parçası. Her yerde, her işte karşımıza çıkıyor.” demez mi? Dünyalar benim oldu.
           Büyük ilerlemeler yaşanıyor bilgisayar alanında. Bilgisayarla, dünya çok küçüldü, odamıza kadar girdi. İnternet, bunun bir kanıtı. İstanbul’daki bir internet kullanıcısı, İngiltere’deki tren tarifelerini alabiliyor. Samsun’daki bir öğrenci, Amerika’da, bir okulda verilen dersleri izleyebiliyor. dünyanın bir köşesindeki kişi, diğer köşesindekilere, internet aracılığıyla ileti(mesaj) gönderebiliyor. Düşünebiliyor musun, Almanya’da bir salonda verilen bir konferansı odadan izliyorsun. Aradığın bilgiyi, söz gelimi, Japonya’daki bir kütüphaneden alıyor, masana getirebiliyorsun.
           Babam, bilgisayara “evet” deyince İngilizcemi geliştirmeye karar verdim. Çünkü İngilizce, bilgisayarı daha rahat kullanmamı sağlayacaktır. Bundan başka dünyayla iletişim kurmak ve bilgi aktarmak için iyi bir İngilizce gerekmektedir.
          Değerli arkadaşım,
          Ben ve ailem çok iyiyiz. Bir sorun yok. Hepimiz sana, annene, babana ve kardeşlerine selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz. Sağlıklı ve başarılı günler diliyoruz.
          Gelecekte, bilgisayarla, internet aracılığıyla iletişim kurmak dileğiyle hoşça kal.
                                                                                                           
Gümüşçüler Mah.                                                                                               Mustafa Edip
Nehir Sok. Kirazlı Ap. Nu.:6/7
                             34590 Bahçelievler/İstanbul

(Ahmet Hasan GÖBEROĞLU, Küçülen Dünya)


Metnin işlenişine yönelik ipuçları:

*Öğrencilerin daha önce mektup yazıp yazmadıkları  (özellikle bazı kız öğrenciler uzaktaki arkadaşları ya da akrabalarıyla mektuplaşıp birbirlerine hediyeler gönderebiliyorlar.)
*Günümüzün iletişim araçları
* İnternetin kullanım alanları
*Mektubun yazıldığı 2002 yılından bugüne değişenler
*Mektup türünün özellikleri
*Mektup yazmanın insanın ifade gücünü artırmasına yapacağı katkılar
*E-posta ve mektubun ortak ve farklı noktaları

Bu Haftaki Tercihleriniz

Devrik cümle anlatım bozukluğu mudur?

Türkçe ve edebiyat derslerinde metin yorumu

Gamsız'ın Ölümü

Cönk nedir?

Şimdi Kuşa Benzedin